Den enkla medicinen för en god hälsa

Det är ingen nyhet att rörelse och fysisk aktivitet är bra för oss människor? Det finns många vinster rent fysiologiskt som att vi blir starkare, piggare och mer motståndskraftiga mot vissa sjukdomar. Men om vi bortser från alla fysiska vinster och i stället fokuserar på det psykiska, det mentala. Varför behöver vi röra på oss för vår mentala hälsa?

Jag möter många människor som lider av stress, ångest och depression. De ovan nämnda tillstånden kan vara mycket plågsamma att förhålla sig till. Ofta hamnar man också i negativa spiraler som gör att den psykiska ohälsan ökar och lidandet blir större och större. Det finns dock en enkel medicin som faktiskt hjälper, det visar både forskning samt att många klienter jag möter vittnar om detta. Den enkla medicinen stavas rörelse eller fysisk aktivitet. Rörelse och fysisk aktivitet har visat sig ge en positiv effekt för att förebygga depression, våra ångestnivåer sjunker om vi rör på oss regelbundet samt att regelbunden rörelse blir som en krockkudde mot stress. Den fysisk aktivitet vi utför leder ofta till en positiv spiral som gör att vi känner oss kapabla och vi får en tro på vår egen förmåga att klara av livets utmaningar. Det finns alltså en rad argument till varför detta är bra för vår mentala hälsa. Fast det där med att det är en enkel medicin stämmer kanske inte riktigt. För enkelt är det inte att få till goda vanor. Många av oss lever i en stressig vardag med krav och måsten och ofta när vi tänker att vi ska börja träna så tar vi i från tårna och börjar alldeles för hårt. Vi tar oss an ett för stort projekt som blir omöjligt att hålla i långsiktigt.

Så mitt råd till dig som vill må bra är att addera in en ny vana den här sommaren där det ingår någon form av fysisk aktivitet, några tillfällen i veckan. Inte för stort och inte för prestationsfyllt, utan något du kan hålla i även efter semestern. Jag lovar, det kommer reducera din stress, ångest samt motverka risken att du hamnar i en depression. Du kommer då att ge dig själv förutsättningar för att få så god mental hälsa som möjligt.

Ester Hellström


Vill du samtala?
Hör av dig!