En av behandlingsformerna inom kognitiv beteendeterapi kallas för exponering. Exponering handlar lite förenklat om att möta sina rädslor. I stället för att göra det som känns logiskt, att fly ifrån obehagliga känslor och ångest i svåra situationer, så gör du tvärt om. Du stannar kvar i obehaget för att ge din hjärna chansen till ominlärning, en ny erfarenhet. En erfarenhet att det fruktade inte är så stort och farligt som du trodde. Exponering är inte enkelt men det är effektivt. Effektivt när man arbetar med fobier, tvång och många andra psykiska besvär. Det är också ett utmärkt verktyg för att användas i våra vardagsliv. Vi har alla våra rädslor som begränsar oss på olika sätt. Exponering är kraftfullt om du vill övervinna dina rädslor och på så sätt upptäcka nya saker i livet, utvecklas och växa som människa.
Min nioårige son har varit rädd för att bada i havet i många år. Havet är, enligt honom, stort, läskigt och okänt. Och det läskigaste av allt är att det kan finnas fiskar i havet! Jag som förälder har lirkat och mutat och tjatat. Trots många försök att få honom att våga upptäcka att det inte är farligt, har det varit omöjligt att få ner honom i vattnet. Han har varit bestämd i frågan. Men så en dag, helt plötsligt, på vår semesterresa, så lossnar det. Han bokstavligt talar kastar sig ut i havet. Några dagar senare gör han det jag aldrig trodde han skulle våga, snorklar och simmar tillsammans med färgglada fiskar. Nyfikenheten vinner över rädslan. Exponering i sin vackraste form. När han kommer upp ur vattnet utbrister han ”Det här är den bästa dagen i mitt liv”.
Du måste inte exponera dig och utsätta dig för dina rädslor. Livet går fint att leva ändå. Men om du tar steget och vågar så kommer du upptäcka att livet har så mycket att erbjuda dig. Glädjen och stoltheten i min pojkes ögon när han övervinner sin rädsla, när han stolt utbrister ”Mamma, förut var jag rädd för fiskar, men nu är jag inte det”. Den känslan är obeskrivlig och den erfarenheten unnar jag dig verkligen!
Ester Hellström