Att vara förälder

Är jag en tillräckligt bra förälder? Ger jag mina barn det de behöver? Räcker jag till? Att vara förälder är ett av de mest utmanande uppdrag man kan ha här i livet. Att vara förälder är att ge upp en del av sitt ego till förmån för en annan individ. Att släppa på sin kontroll. Att se till en annan människas behov. Våra barn får se både våra bästa men även våra sämsta sidor. När vi är som minst charmiga och välputsade. När vi tappar humöret och beter oss i exakt motsatt riktning mot hur vi önskar.

Måste vi göra alla rätt när vi är föräldrar? Skadar vi våra barn när vi brister i vårt föräldraskap? Man kan svara både ja och nej på sistnämnda frågan.

Ja, vi kommer ge våra barn sår och skav genom att vi inte alltid lyckas så väl med vårt uppdrag. Det tanken behöver vi förlika oss med. Men vi kommer även ge våra barn exempel på hur det är att vara människa. Vi kommer, genom våra egna tillkortakommanden, lära dem att det är svårt att vara människa. Att alla människor då och då gör handlingar som inte alltid är så genomtänkta, smarta eller ens snälla. Det är med andra ord bra för våra barn att vi ibland brister. Det viktiga i vårt föräldraskap är att ta ansvar. Att ta ansvar när vi gjort fel mot våra barn. Att våga stanna upp och lyssna när de vill berätta.

Är jag en tillräckligt bra förälder? Ger jag mina barn det de behöver? Räcker jag till? Svaret är mångfasetterat. Ibland räcker vi till, ibland inte. Kanske vi får leva med det?

Ester Hellström


Vill du samtala?
Hör av dig!