Vad prokrastinerar du?

Att prokrastinera betyder att skjuta upp arbetsuppgifter trots vetskapen att det är kontraproduktivt, att det troligtvis leder till negativa konsekvenser. Vi prokrastinerar för att det i stunden är det enklaste och minst krävande. Delar av vår hjärna är utvecklad för att fatta snabba beslut baserat på känslor. Vi prokrastinerar för att vi vill slippa obehagliga känslor eller tankar. Om vi har en tendens att prokrastinera så ligger utmaningen i att inte låta känslorna styra för mycket när vi behöver göra något som kan ge oss fördelar i längden. Alla människor prokrastinerar då och då. Det är lätt att förstå att vi gör det eftersom motsatsen kräver ansträngning. Det är ingen större fara att prokrastinera då och då. Men om beteendet hindrar oss i vardagen kan vi behöva ta tag i det. Bryta mönster.

 

Jag har en vän och tidigare kollega som påverkade mig till det positiva när vi arbetade ihop. Hennes motto var ”riv av plåstret”. Varje gång jag beklagade mig inför henne, om jag exempelvis hade en svår arbetsuppgift eller ett utmanade telefonsamtal att ringa, så sa hon ”gör bort det innan kaffet”. I början tyckte jag bara synd om mig själv. Jag ville ju bara få förståelse, jag ville inte ha ett gott råd! Men ju mer jag funderade på mitt beteende så blev jag motiverad att göra en förändring och jag tog hennes ord som en utmaning. Jag började agera utifrån mottot ”riv av plåstret”. I stället för att prokrastinera svåra arbetsuppgifter så tog jag tag i dem utan att känna efter för mycket.

 

Jag prokrastinerar fortfarande då och då. Jag vet exakt vilka uppgifter som jag har en benägenhet att skjuta på. Men min kollegas ord ”gör bort det innan kaffet” hjälper mig ofta att fatta rätt beslut i stunden.

Ester Hellström


Vill du samtala?
Hör av dig!